White

Notas de programa

 

White forma parte de una serie de piezas de Pablo Carrascosa basadas en la reflexión que el compositor realiza sobre varios géneros de músicas populares. La primera pieza de la serie, Blue, está basada en su visión del Blues; la segunda, Black, en el Black Metal; y White se adentra en el estudio de los géneros derivados de la música electrónica de baile, especialmente del techno.

 

Es provechoso considerar la música anterior de Carrascosa para entender la composición de White. La pieza es una consecuencia completamente lógica de la manera de pensar del compositor. Su música -especialmente la escrita a partir de 2016- tiende a la parquedad, a lo conciso, a lo austero. Los escasos y meditados elementos que utiliza se desarrollan poco a poco sin temer la repetición ni la claridad, mientras construyen estructuras que cambian paulatinamente, pero sin una direccionalidad exaltada ni evidente. Estas características encuentran una resonancia en la música techno: el desarrollo formal tan particular y progresivo, el uso de la repetición y la pequeña variación, las ideas formadas por elementos claros, cortos e inequívocos son elementos de este género musical que llaman la atención del compositor. Así pues, White nace con la intención de explorar diversas ideas derivadas de la reflexión sobre este género musical.

 

Pero White no es un eslogan; no es una fusión de techno y música contemporánea. No “aparecen” elementos de techno sin más. Enumerar las características de la pieza que la acercan a este estilo no es suficiente. Lo fascinante de la composición reside en la distancia. La distancia con la que el compositor decide observar la música techno desde la tradición clásica. La distancia en la que nos encontramos los oyentes durante su pieza. Si los elementos de techno fueran muy evidentes, si se presentasen sin más, si el oyente estuviese demasiado cerca de ese estilo, el resultado sería obvio, pobre, infantil. Si prestamos atención, podemos darnos cuenta de cómo Carrascosa es consciente de esa distancia durante la pieza. Podemos ver su prudencia, su precaución ante muchas decisiones, y también su valentía cuando confía en que seamos partícipes de que algunas elecciones arriesgadas son deliberadas y conscientes (¿cómo explicar de otro modo, por ejemplo, el sorprendente walking bass que aparece en un fragmento de la pieza?). Podemos observar ese calculado acercamiento también en su reflexión sobre la acústica: ¿qué implica presentar elementos de música electrónica (cuyo escenario natural sería una discoteca con un considerable sistema de altavoces) en un contexto acústico, con un discurso que elude las dinámicas fuertes y cualquier amplificación de los instrumentos? ¿Cómo asumimos la brecha producida hacia el final de la pieza cuando aparece el eco de los materiales acústicos en una parte electrónica e interpretada en vivo? ¿Qué papel tiene la disposición ideal de la pieza, con los músicos espacializados alrededor de la sala, y qué dice sobre los distintos formatos de escucha en un concierto o en una discoteca? Hay grandeza en las cosas que se mueven entre márgenes frágiles; hay fuerza en aquello que sugiere varios lados, que no cede ante afirmar una única solución de manera inequívoca.

 

También hay algo extremadamente personal en la pieza. White, como lo son Blue y Black, es un manifiesto que nos describe con claridad cómo el compositor analiza la escena musical en la que vivimos y el papel que tiene en ella; también su incomodidad ante su contexto, su tradición musical. La pieza habla también del mundo que habitamos. O más concretamente: del mundo en el que vive el compositor. Voy a aventurar una hipótesis: White trata mucho menos sobre el techno que sobre cómo Pablo Carrascosa escucha ese mundo. Es su visión del techno, y más que eso: es también su visión sobre la tradición clásica. Su manera de escuchar -y por tanto su manera de crear- reflejan constantemente su naturaleza. Posee esa honestidad inevitable de aquellos creadores que no tienen más remedio que ser ellos mismos por muy diversos que sean los puntos de partida de sus composiciones. La austeridad antes comentada, la precisión, la permanente presencia de la tensión de la certeza de evitar cualquier elemento superfluo, el placer de la escucha consciente de que cada una de las decisiones que aparecen en la pieza son necesarias: Carrascosa cree que eso es el techno, pero es su escucha. Y esa escucha tiene también mucho que ver con la tradición clásica. Su acercamiento le delata, y no es casual que la pieza cite a Anton Webern. Esa depuración tan específica, ese placer por lo exacto: es inevitable asociarlos a la primera y a la segunda escuela de Viena. White jamás sería posible por alguien que pertenece exclusivamente al mundo de la música electrónica de baile. El compositor se escucha y se define a sí mismo en su manera de escuchar esta música: White es la traducción de ese proceso.

 

Carrascosa alude a menudo en entrevistas o escritos a no sentirse identificado con el contexto de compositor de “música contemporánea”. Más allá de los múltiples matices y aclaraciones que esa afirmación implica, me pregunto si no es precisamente un ejemplo de lo contrario. ¿No podría considerarse precisamente esa crítica sobre cómo uno escucha, sobre a qué pertenece uno, un rasgo de nuestros tiempos? ¿Acaso no es esa conciencia histórica y la imposibilidad de ignorar todas las tradiciones que nos atraviesan, elementos que describen la contemporaneidad?

 

Luis Codera Puzo

White

Notes de programa

 

White forma part d’una sèrie de peces de Pablo Carrascosa basades en la reflexió que el compositor fa sobre diversos gèneres de músiques populars. La primera peça de la sèrie, Blue, està basada en la seva visió del blues; la segona, Black, en el black metal; White s’endinsa en l’estudi dels gèneres derivats de la música electrònica de ball, especialment en el techno.

 

Cal considerar la música anterior de Carrascosa per entendre la composició de White. La peça és una conseqüència completament lògica de la forma de pensar del compositor. La seva música —especialment la que està escrita a partir del 2016— tendeix al que és parc, concís, auster. Els elements escassos i meditats que utilitza es desenvolupen a poc a poc sense témer la repetició ni la claredat, mentre construeixen estructures que canvien gradualment, però sense una direccionalitat exaltada ni evident. Aquestes característiques troben una ressonància en la música techno: el desenvolupament formal tan particular i progressiu, l’ús de la repetició i la petita variació, les idees formades per elements clars, curts i inequívocs són elements d’aquest gènere musical que atrauen l’atenció del compositor. Així doncs, White parteix de la intenció d’explorar diverses idees derivades de la reflexió sobre aquest gènere musical.

 

Però White no és un eslògan; no és una fusió de techno i música contemporània. No “apareixen” elements de techno sense més ni més. Enumerar les característiques de la peça que l’apropen a aquest estil no és suficient. El que és fascinant de la composició rau en la distància. La distància amb què el compositor decideix observar la música techno des de la tradició clàssica. La distància en la qual ens trobem els oients durant la seva peça. Si els elements de techno fossin molt evidents, si l’oient fos massa a prop d’aquest estil, el resultat seria obvi, pobre, infantil. Si fem atenció, podem adonar-nos de com Carrascosa és conscient d’aquesta distància durant la peça. Podem veure la seva prudència, la seva precaució davant de moltes decisions, i també la seva valentia quan confia que siguem partícips que algunes eleccions arriscades són deliberades i conscients (com es pot explicar d’una altra manera, per exemple, el sorprenent walking bass que apareix en un fragment de la peça?). Podem observar aquest acostament calculat també en la seva reflexió sobre l’acústica: què implica presentar elements de música electrònica (l’escenari natural dels quals seria una discoteca amb un sistema d’altaveus considerable) en un context acústic, amb un discurs que eludeix les dinàmiques fortes i qualsevol amplificació en els instruments? Com assumim la bretxa produïda cap al final de la peça quan apareix l’eco dels materials acústics en una part electrònica i interpretada en viu? Quin paper té la disposició ideal de la peça, amb els músics espaiats al voltant de la sala, i què diu sobre els diferents formats d’escolta en un concert o en una discoteca? Hi ha grandesa en les coses que es mouen entre marges fràgils; hi ha força en allò que suggereix diversos costats, que no cedeix davant d’afirmar una única solució de manera inequívoca.

 

També hi ha quelcom extremadament personal a la peça. White, com ho són Blue i Black, és un manifest que ens descriu amb claredat com el compositor analitza l’escena musical en la qual vivim i el paper que hi té; també la seva incomoditat davant del seu context, la seva tradició musical. La peça parla també del món que habitem o, més concretament, del món en el qual viu el compositor. Aventuraré una hipòtesi: White tracta molt menys sobre el techno que sobre com Pablo Carrascosa escolta aquest món. La seva manera d’escoltar i, per tant, la seva manera de crear reflecteixen constantment la seva naturalesa. Posseeix aquesta honestedat inevitable d’aquells creadors que no tenen més remei que ser ells mateixos per molt diversos que siguin els punts de partida de les seves composicions. L’austeritat que comentàvem abans, la precisió, la presència permanent de la tensió de la certesa d’evitar qualsevol element superflu, el plaer de l’escolta conscient que cada una de les decisions que apareixen a la peça són necessàries: Carrascosa creu que això és el techno, però és la seva escolta. I aquesta escolta té també molt a veure amb la tradició clàssica. El seu acostament el delata, i no és casual que la peça citi Anton Webern. Aquesta depuració tan específica, aquest plaer per l’exactitud: és inevitable associar-los a la primera i a la segona escola de Viena. White no seria possible per algú que pertany exclusivament al món de la música electrònica de ball. El compositor s’escolta i es defineix a si mateix en la seva manera d’escoltar música electrònica de ball: White és la traducció d’aquest procés.

 

Carrascosa al·ludeix sovint en entrevistes o escrits a no sentir-se identificat amb el context de compositor de “música contemporània”. Més enllà dels múltiples matisos i aclariments que implica aquesta afirmació, em pregunto si no és precisament un exemple del contrari. No es podria considerar precisament aquesta crítica sobre com un escolta, sobre a què pertany, un tret dels nostres temps? No són, potser, aquesta consciència històrica i la impossibilitat d’ignorar totes les tradicions que ens travessen elements que descriuen la contemporaneïtat?

 

Luis Codera Puzo